Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Karel Kryl

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

- Narozen roku 1944
- Pocházel z knihtiskařské rodiny – tiskly knihy Bohuslava Reynka , Jakuba Demla , Josefa Čapka , a dalších.Tiskárna byla v roce 1984 rozbita komunisty.Byl legendou protikomunistického odboje a exilu.
- Měl dva sourozence – sestra Marie (Selnerová) , 1943 , a bratr Jan , 1947
- Celá rodina se několikrát stěhovala.
- Kryl byl malého vzrůstu , kamarádi a spolužáci na škole mu často nadávali a bili ho.
1958 – Začal se učit keramikem na uměleckoprůmyslové škole v Bechyni.Zde se stal vyhlášeným darebákem , výrazně si zhoršil prospěch a škola mu udělovala dvojky a trojky z chování.Jednou byl dokonce podmínečně vyloučen.Jeho spolužáci hráli na kytary a tak se začal učit také.Po maturitě odešel do Teplic , kde dělal v továrně na sanitní keramiku.Bydlel v ubytovně v Trnovanech.V době volna psal písně , básně a recitoval v divadélku poezie.Často navštěvoval různé kluby.
1963 – Odešel na vojnu , kterou strávil v Dobřanech a v Katovicích u Strakonic.Za celou dobu se skoro nedostal z kasáren ( měl pouze dvakrát dovolenou a volno na víkend).Většina lidí tvrdila , že si za to mohl sám , protože všechny včetně důstojníka rád provokoval.Několikrát dostal trest za podrývání bojového stavu jednotky.Zde se z něj stal zpěvák protestsongů.
1965 - Po vojně se vrátil do Teplic a dělal jako palič u tunelové pece.Stal se spoluzakladatelem Divadélka na zámku.Jako premiéru zde recitoval Villona.Cestoval.
1966 – Odjel z Teplic do Olomouce za skupinou Bluesmen , kterým dělal textaře.Jeho písně se začaly objevovat na předních příčkách rozhlasové hitparády Houpačka , kterou připravoval Jiří Černý.Ten pomohl Krylovi k první větší popularitě.
1967 – Vrátil se k rodičům do Nového Jíčína.Byl nezaměstnaný – živil se zpíváním a to se lidem moc nelíbilo.Samotný otec o něm řekl : „On byl velmi otevřený , krásný člověk , ale já byl zvyklý , že pořádný muž má aktovku a každé ráno chodí do práce.To se na malém městě slušelo.Člověk , který to nedělal , byl od začátku podezřelý , méněcenný a divný.“Měl také problémy s VB.Na vánoce odjel do Prahy a začal dělat v pražské televizi asistenta scény.
1967/1968 –Stával se stále větší hvězdou.Psaly se o něm články.Společně s kamarádem Štrumpfem , přítelem Jana Rumla , převážel přes hranice desky.
1969 – Byl přijat ke studiu na FAMU , obor dramaturgie.Začal natáčet v televizi a rozhlase , účinkovat v Semaforu a Lucerně.Kanceláří prezidenta byl pozván ke zpívání na Pražském hradě.Rozjel koncerty , autogramiády a zájezdy.Vydal svou první desku Bratříčku , zavírej vrátka.Začal spolupracovat se stanicí Svobodná Evropa.
červenec/srpen 1969 – Odvolána show v Praze a Ostravě , natáčení v Mikrofóru , na kterých měl účinkovat.Nebylo dovoleno hrát jakoukoliv jeho píseň , zákaz vyslovovat jeho jméno.
září 1969 – Odjel do Německa na festival protestních písní na Burg Waldeck.Už se nevrátil – po dvou dnech požádal o azyl.
červen 1970 – Koncert v Londýně a Švýcarsku.Udělen azyl v Německu.
1971 – Zemřel mu otec a Kryl se nemohl účastnit jeho pohřbu.Zákaz návratu do Československa.Napsal píseň Žalm 71.Chystal koncerty v USA , Kanadě , Rakousku a Francii.
1972 – V Kolíně nad Rýnem v nakladatelství INDEX vyšla Kníška Karla Kryla , která obsahovala písně a polopoezii 1960 – 1971.
1973 – Oženil se s Evou Sedlářovou. Koncerty v USA.
1974 – Psal básně a písně.Studoval na vysoké škole.
1975 – Rozvod.Ze Svobodné Evropy začal vysílat své hudební pořady a Krylogii (pořad vzpomínek , básniček a písní).
1976 – Odjel do Francie psát seminární práci.Živil se jako disjockey.
1978 – Plánoval koncerty , překládal texty písní do němčiny.
1979 – 2krát nahrávání v Kanadě a USA
1980 – Dostal z Ameriky dopis , jímž mu bylo uděleno tříměsíční tvůrčí stipendium v New Hampshire.Omezil kouření ze 60 na 12 cigaret denně.
1981 – Odletěl do New Hampshire.
1982 – Pozvání do Sydney.Odjel nahrávat do Dortmundu.
1983 – 1.1. se stal stálým členem redakce Svobodná Evropa.Koncerty v Sydney.Dovolená na Lanzarote.
1984 – Byl vyslán jako sportsman na dvě olympiády.Koncertoval v Los Angeles a Calgary ( 22 koncertů a 25 rozhovorů).
1986 – Odjel do Austrálie a chtěl se tam natrvalo přestěhovat.
26.11.1989 – Zemřela mu matka.
27.11.1989 – Dozvěděl se o matčině smrti.
30.11.1989 – Přiletěl do Čech na humanitní vízum.O pár týdnů později o matčině smrti řekl : „Moje maminka se tam nahoře určitě směje.Povedl se jí husarský kousek : umožnila mi návštěvu do vlasti.Jsem přesvědčený , že si říká : to bylo to nejlepší , co jsem mohla udělat , aby sem mohl Karlíček přijet.“
Z Ruzyně do Nového Jíčína ho odvezli novinář Vladimír kovařík a herec Jan Přeučil.Kryl nějakou dobu bydlel u svého bratra.Po pár dnech odletěl do Prahy a navštívil advokáta Martina Štrumpfa a ten mu dopomohl k prodloužení víza.Během deseti dnů vystoupil asi na 30 koncertech , měl vždy vyprodáno a posluchači většinou zpívali s ním.Znali i jeho tvorbu z exilu.Kryl se do republiky sice vrátil , ale nepřipadal si zde jako doma.Oba rodiče byli mrtví , sourozenci měli svoje rodiny a dům po dědečkovi už nestál.Po nějaké době se tedy vrátil zpět do Německa , kde sice bydlel , ale koncerty pořádal v Československu.
- Vystoupil veřejně na demonstraci na Václavském náměstí.Z balkónu Melantrichu zpíval jednu ze svých písní a na závěr hymnu s Karlem Gottem.Tento moment byl prý nejtraumatičtějším zážitkem Karla Kryla , protože neměl rád Karla Gotta a také Václava Havla , který ho k tomuto výstupu přemluvil.Kryl mu to měl až do smrti za zlé , sám Havel to však považoval za mistrovský tah.V květnu 1994 na mezinárodní konferenci Evropa a my na Pražském hradě prezident prohlásil : „Symbolem té doby bylo , když Karel Gott , kterého lidé znali z obrazovek , a Karel Kryl , muž ze Svobodné Evropy , zpívali spolu na balkóně na Václavském náměstí československou hymnu.Byla to doba velkého emotivního náboje s atmosférou obecného srozumění , snad i odpuštění.“
červenec/srpen 1989 – Kryl se ve Vídni setkal s Jaromírem Nohavicou a Josefem Streichlem.Uspořádali společný koncert.
září 1989 – Uspořádal koncert na demonstraci v polské Vratislavi.Od té doby se jeho písně hrály veřejně.
7.2.1991 – Oženil se s Marlene Bronsertovou.
červenec 1991 – Ukončil svou spolupráci se Svobodnou Evropou.
28.10.1992 – Zúčastnil se mítinku ČSSD , kde zahrál jednu svou píseň a hymnu.Mítinku se účastnil , protože se z Občanského fóra znal s Milošem Zemanem a obdivoval jeho chování a také proto , že mu bylo jasné , že když se k moci dostane ODS a na Slovensku HZDS , což se stalo , tak se republika rozdělí.To byla jedna z věcí kterou Kryl nechtěl.K soc. dem. táhl Kryla také Egon Lánský – dávný přítel a kolega ze Svobodné Evropy.
1993 – Začal mít větší problémy se zdravím a s občanstvím.V ČR dostal občanku platnou od 6.9.1993 do 21.10.1994.Proč měl problémy s občanstvím? Kdo ví.Bez platné občanky ho nikdo nechtěl nechat koncertovat.
3.3.1994 –Kryl náhle umírá na srdeční infarkt v mnichovské nemocnici.
11.3.1994 – Měl pohřeb v kostele svaté Markéty v Břevnově , kde se mimo nejbližších pozůstalých sešlo několik tisíc fanoušků.Projev zde měli také 2 politici – Egon Lánský a Pavel Tigrid.Před pohřbem vznikly neshody kam Kryla pohřbít.Podle bratra Jana chtěl být pohřben k rodičům v Novém Jíčíně , ale neexistovala o tom žádná závěť.Manželka ho chtěla pohřbít v Mnichově.Miloš Zeman se prosazoval , aby byl pohřben na vyšehradském Slavíně.Řekl o něm : „Byl jeden z mála v poslední době zemřelých lidí , kteří tam patří.“Břevnov nakonec prosadil Krylův dlouholetý kamarád Martin Štrumpf.
- Po pohřbu se začaly šířit fámy a zkreslené informace o jeho smrti.Dohady o tom , že byl zavražděn jedním z nepřátel nebo že snad žije v Jižní Americe.Dohady vznikaly tím , že Krylovo tělo viděla pouze manželka Marlene.
- Jedním z nejzajímavějších dokumentů v Krylově pozůstalosti je rukopis písně Bratříčku , zavírej vrátka.Z rukopisu je patrné jak píseň vznikala.Rukopis se dochoval na zažloutlém papíře a politý kafem.
- Krylovi bylo posmrtně uděleno několik cen :
říjen 1994 – stříbrná medaile od rektora Karlovy univerzity
březen 1995 – Při udílení cen Gramy byl oficiálně uveden do síně slávy.
říjen 1995 – Od Václava Havla získal Medaili za zásluhy II. stupně (společně s Werichem , Voskovcem a Kubišovou).
březen 1996 – Firma Bonton mu udělila platinovou desku za čtvrt miliónu prodaných nosičů a od Nadace Charty 77 získal Cenu Františka Kriegla.
červen 1995 – V parku v Novém Jíčíně odhalena pamětní deska.
duben 1996 – V Kroměříži odhalena busta.


BIBLIOGRAFIE :

Hraje a zpívá Karel Kryl (1969 – Panton , Praha , ČSR)
Kníška Karla Kryla (1972 – nakladatelství INDEX , Kolín nad Rýnem , SRN ; 1990 – nakladatelství Mladá fronta – Praha , ČSR)
Sedm básniček na zrcadlo (1974 a 1987 – vlastní náklad , Mnichov , SRN)
Pochyby (1977 – vlastní náklad , Mnichov , SRN)
17 kryptogramů na dívčí jména (1978 – nakladatelství POESIE MIMO DOMOV , Mnichov , SRN)
(Zpod stolu) sebrané spisy (1978 – nakladatelství 68 PUBLISHERS , Toronto , Kanada)
Slovíčka (1980 – nakladatelství 68 PUBLISHERS , Toronto , Kanada)
Amoresky (1982 – vlastní náklad , Mnichov , SRN ; 1991 – nakladatelství Lyra Pragensis , Praha , ČSR)
Z mého plíživota (1986 – nakladatelství 68 PUBLISHERS , Toronto , Kanada)
Zbraně pro Erató (1987 – vlastní náklad , Mnichov , SRN ; 1991 – vlastní náklad , nakladatelství ALTERNATIVY , Praha , ČR)
Lot (1990 – Spolek českých bibliofilů , Praha , ČSR)
Sněhurka v hadřících (1992 – vlastní náklad , tiskárna AUGUSTA , Litomyšl ,ČR)
Pod grafiku (1993 – Žilina , SR)
Půlkacíř (1993 a 1994 – nakladatelství ACADEMIA , Praha , ČR)

DISKOGRAFIE :

1969 – Bratříčku , zavírej vrátka LP (Panton , ČSR)
Rakovina LP (Primaphon , ČSR)
Rakovina (reedice) LP (Caston , SRN)
1970 – Maškary LP (Caston , SRN)
1971 – Bratříčku , zavírej vrátka LP (Caston , SRN)
(záznam švýcarského koncertu , reedice desky z roku 1969 , chybí Píseň Neznámého vojína)
1972 – Lieder gegen Panzer LP (Verlag Neue Welt , SRN)
(šampler , Kryl zpívá německy Bratříčku , zavírej vrátka)
1974 – Carmina resurrectionis EP (Caston , SRN)
(Jídáš , Zapření Petrovo , Žalm 71. , Děkuji)
1978 – Sebrané spisy (zpod stolu) SP (68 PUBLISHERS , Kanada)
(Dívka havířka , Azbuk)
1979 – Karavana mraků LP (Šafrán 78 , Švédsko)
1980 – Bratříčku , zavírej vrátka LP (Šafrán 78 , Švédsko)
Rakovina LP (Šafrán 78 , Švédsko)
(reedice desky z roku 1969)
Maškary LP (Šafrán 78 , Švédsko)
(reedice desky z roku 1970)
1983 – Plaváček LP (Šafrán 78 , Švédsko)
Karavana mraků & Plaváček MC (Šafrán 78 , Švédsko)
(reedice desek z roků 1979 a 1983)
Swing time LP (West Records , Kanada)
1985 – Vůně MD demo
1986 – Z mého plíživota SP (68 PUBLISHERS , Kanada)
Ocelárna EP (Saturn Recording , Austr)
1988 – Dopisy MD (Saturn Recording , Austr)
1990 – Bratříčku , zavírej vrátka LP , MC , CD (Panton , ČSR)
Rakovina LP , MC , CD (Bonton , ČSR)
(reedice desky z roku 1969)
Křesťanské songy a podobenství LP (Multisonic , ČSR)
(sampler , Kryl zpívá : Zapření Petrovo , Žalm 71.)
Něžná revolúcia 2LP (Opus , ČSR)
(dokument , Kryl zpívá live Anděla)
Carmina resurrectionis EP (Bonton , ČSR)
(reedice desky z roku 1974)
Folklórum – Spolu MC (Panton ,ČSR)
(záznam koncertu v Ostravě 89 , Kryl zpívá : Bratříčku , zavírej vrátka , Ocelárna , Lásko!)
Tekuté písky LP , MC , CD (Bonton , ČSR)
1991 – Maškary LP , MC , CD (Bonton , ČR)
(reedice desky z roku 1970)
1992 – Dopisy LP , MC , CD (BestlA , ČR)
Dvě půle lunety aneb Rebelant o lásce LP , MC , CD (H+H , ČR)
(výběr Krylovy poezie , recitují Karel Kryl a Daniela Bakerová)
Monology LP , MC , CD (Janez , ČR)
Vivat vita MC (Agentura Zet , ČR)
(sampler , Kryl zpívá Bratříčku , zavírej vrátka)
1993 – Karel Kryl – To nejlepší MC , CD (Bonton , ČR)

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT